HELYSZíN

FELLÉPŐK

INFORMÁCIÓ

GALÉRIA

KAPCSOLAT

BOLT

PROGRAM

NYITÓLAP

ZOLBERT JAZZ & WINE FEST

ZOLBERT JAZZ & WINE FEST © 2016 - All rights reserved

A kezdetek

A rendszerváltás időszakában nagy figyelmet kapott Magyarország, mint a vasfüggöny lebontója és a két német állam újraegyesítésének katalizátora, a külföldi- és így az angol sajtóban is. A Hilltop alapítói- kihasználva az ingyen reklámot is- keresni kezdték a piaci lehetőségeket a magyar borok számára. Magyarországon komoly hagyományai vannak a szőlészetnek és a borászatnak, és a bor a polcokon méltán képviseli hazánk kultúrális és kulináris örökségét. Ezért ez a magyar termék került  az érdeklődés középpontjába. Így hozták el a Hilltop alapítói az angol vevőket többek között a móri állami gazdaságba is, ahol abban az időben Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza dolgozott. Hamarosan Mórra gyűjtöttünk és ott palackoztattunk számos magyar bort, és onnan exportáltuk Nagy-Britanniába először állami vállalatokon keresztül, majd pedig magán úton.

A borászat létrejöttéről és a kezdetekről Kamocsay Ákos így mesélt: „A Hilltop későbbi alapítói számára kézenfekvő megoldás lett volna Móron maradni, de az akkori gazdasági és piaci környezet ezt nem tette lehetővé. Végül Neszmély mellett döntöttünk, ahol az egykori TSZ pincében, tízezer liternyi fémtartállyal, és 110 hektár rossz fajta-összetételű, elöregedett ültetésű szőlővel vágtunk neki a nagy kalandnak. 1993 decemberében sikerült megvásárolnunk a pincét, ezt követően tavasszal megindultak az építkezések.”

A Hilltop név

Hilltop Neszmély Zrt. A Hilltop Neszmély Zrt. a kezdetekkor Interconsult néven működött. A névváltással kapcsolatban a főborász elmondta: „A borászat festői szépségű elhelyezkedése miatt egyik brit vevőnk javasolta házi bormárkájának nevéül a Hilltopot. Ennek nyomán született a Hilltop cégnév ötlete. Bár eleinte csak a vendéglátó helyeinkre, az étteremre és a szállóra használtuk a Hilltop elnevezést, később úgy gondoltuk, hogy ennél jobb nevet a borászatnak sem találhatnánk.”

Az első áttörés

A fenti történetből is kiderült, hogy eleinte külföldről érkeztek megrendelések, itthon nem ismerték a Hilltop borászat nevét és munkáját. Ez a helyzet 1996-ban változott meg, amikor a cég tudatosan megkezdte a belföldi értékesítési és marketing munkát. A hazai piacon az áttörést az 1997-es évjáratú cserszegi fűszeres hozta meg. Egy angol vevő ugyanis benevezte ezt a bort a világ egyik legnagyobb szabású borversenyére, az 1998-as Wine Challenge-re. A Hilltop legnagyobb meglepetésére a magyar cserszegi fűszeres elnyerte az év fehérbora címet, három másik – egy ausztrál, egy új-zélandi és egy chilei – bor társaságában, holott összesen 7500 bor indult a versenyen. Erre a nemzetközi sikerre a hazai borszerető közönség is felfigyelt, így a Hilltop Magyarországon is ismertté vált.

„A magyar közönség a cserszegit Woodcutters – „a Favágók Bora” néven ismerte meg. Ezt az elnevezést az egyik angol vevőnk adta ennek a bornak, sőt még a címkét is ők tervezték. Angol nyelvterületen ugyanis egyszerűen nem tudják kiejteni a cserszegi fűszeres szavakat, így találni kellett valami könnyebben befogadható elnevezést. Egy másik vevőnk egyszerűbben oldotta meg a problémát, ugyanis „kimondhatatlan szőlő” felirattal hozta forgalomba a cserszegit.” – mondta Kamocsay Ákos a Hilltop egyik legismertebb boráról.


A Hilltop fajtaválasztéka

„Neszmélyre érkezésünkkor szinte kizárólag olaszrizling tőkéket találtunk a borvidéken– folytatta a főborász.  Angliában azonban olyan fajtákkal kellett megjelennünk, amelyekre eleve létezett kereslet. Sokan csodálkoztak, mert olyan világfajtákat kezdtünk telepíteni, mint a chardonnay, sauvignon blanc, a pinot gris vagy éppen a fűszeres tramini. Szerintük nekünk is az autentikus magyar fajtákra kellett volna összpontosítanunk. Azonban a bor bizalmi termék, és mi az angol fogyasztókat céloztuk meg. Ha valaki nem ismeri a magyar borokat, nem ismeri a Hilltopot, és ráadásul a fajta is ismeretlen, akkor nem veszi le a palackot a polcról. Induló borászatként mással nem győzhettük meg a borkedvelőket, csak azzal, ha népszerű fajtákat kínálunk számukra. Később, a kezdeti sikerek után, már a Hilltop név is garanciát jelentett a fogyasztóknak, így Angliában ismeretlen fajtákkal is előrukkolhattunk. Mára már elég sok fajta nő a lejtőinken, hiszen vannak cserszegi fűszeres, irsai olivér, hárslevelű, chenin blanc, olaszrizling, királyleányka, pinot noir, merlot, kékfrankos, kék oportó, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec szőlőültetvényeink is. Nagyon fontosnak tartom, hogy a Hilltop saját szőlőből dolgozik. Két területen: a Duna kanyar környékén, Neszmélyhez közel és Szekszárdon termeljük borainkhoz a szőlőt, kihasználva az ültetvények földrajzi és területi adottságait.”


A Hilltop Neszmély Borászat varázslatos világa - Kamocsay Ákos főborász szemével

Még a kezdetekkor egy angol vevő nagyobb tételt rendelt a neszmélyi pincénkben,és a polcokról rendkívül gyorsan elfogyott a bor. Amikor a lefoglalt bortétel elfogyott. Jeleztük is ezt a tényt a megrendelőnek, aki kicsit élcelődve, kicsit meglepődve közölte: ő még olyat kelet-európai partnertől nem hallott, hogy egy tétel elfogyott volna…

Az őszinteség és a hitelesség az, amit tevékenységünk során maradéktalanul követünk.

Mindig a vásárló az első, és soha nem szabad csalódást okozni…

Ezért telepítettünk 560 hektár szőlőt, kiváló és változatos fajtákkal, ezért építettük XXI. századi színvonalú, 100 000 hektoliter kapacitású, korszerű borászatot és ezért dolgozunk folyamatosan nagy odafigyeléssel a mindennapokban. Híveink így megfizethető, megbízható, egészséges borokat fogyaszthatnak hétköznapokon is.

De mindez nem elég!


Bízunk benne, hogy az elegáns, de vidám hatású dizájn, mellyel palackjaink megjelennek a polcokon, sugallja filozófiánkat az általunk készített borokról. Jókedv, napsütés, tiszta zamatok, elegáns illatok, vagy dűlőszelektált boraink esetében, komolyság, mélység, szerteágazó zamatkavalkád. Ezek és a letisztult, egyszerű, elegáns megjelenés tükrözik azt a varázslatos világot, ami reményeink szerint Önt is meggyőzi arról, hogy “Hilltopot” mindig érdemes…

HILLTOP BORÁSZAT

HILLTOP BORHOTEL ÉS ÉTTEREM

Lenyűgöző panoráma az erkélyekről, kényelmes, barátságos szobák, kristálytiszta hegyi levegő.

Vendégeink felüdülését, behűtött boraink mellett, nyári időszakban feszített víztükrű medencénk biztosítja. Méltán büszkélkedhetünk a „magyar Toscana” elnevezéssel, hiszen hotelünk a Melegeshegy tetején, gondozott szőlőültetvények között, gyönyörű környezetben található.

Páratlan esszenciája, hogy csak pár lépésre fekszik az ország egyik legnagyobb és egyben legbarátságosabb, nagyszerű pincészete,  a HILLTOp.

A konyhaművészet és a nemes borok egymásnak hű társai. A megújult étlapon az ételek varázslói személyesen ügyelnek arra, hogy a zamatos borokhoz illő étkek kerüljenek a vendégek elé. Az étterem a magyar konyha legjobb hagyományait követi, helyi specialitásokkal kiegészítve.

Borászatunk magas színvonalú munkájának, valamint egyedi mikroklímával rendelkező,  prémium ültetvényeinknek köszönhető, hogy kiváló, komplex ízű, összetett hatású, telt borokkal vagyunk jelen a nagyborok szegmensében is. Ennek következtében nemcsak a mindennapokban, de egyedi, vagy ünnepi alkalmakkor is kiálljuk a próbát, az úgynevezett “kézműves” borászatokkal folytatott presztízsversenyben. Ezt bizonyítják a hazai és nemzetközi versenyeken elért nagyszerű eredmények is.

Facebook Instagram